Kasteel Radboud, het Westfries Genootschap en het Westfries Archief organiseren de komende maanden tal van activiteiten in het kader van ‘500 jaar Grote Pier’. Op 25 juni 2017 is het namelijk precies vijf eeuwen geleden dat Fries-Gelderse huurlegers een grootschalige roof- en plundertocht ondernamen in Westfriesland. Grote Pier en zijn groep strijders, voornamelijk actief met kaapvaart op de Zuiderzee, waren daar ook bij betrokken.
Komend weekend staat al bol van de activiteiten. Zo is er een
Middeleeuws Festijn op zaterdag en zondag 24 en 25 juni. Op beide dagen wordt de belegering van het kasteel nagespeeld. Slotvoogd Joost van Buren verdedigt zijn burcht fier! Zal het Grote Pier deze keer wel lukken het kasteel te veroveren? Prijzen en openingstijden zie: cranenburchevents.nl
t/m 7 januari 2018 is er de tentoonstelling ‘Enteren! Piraten in West-Friesland’ in Kasteel Radboud. Maak kennis met het piratenleven en het middeleeuwse kasteel uit 1288. Wat u zeker niet mag missen is de replica van het zwaard van Grote Pier! Zie: kasteelradboud.nl.
Ook is er op zaterdag een Grote Pier fietstocht: een historische fietstocht langs een gedeelte van de route van Grote Piers manschappen (totaal 37 kilometer). Start en inschrijving tussen 10.00 en 13.00 uur aan de Pekelharinghaven ter hoogte van lunchroom NED 1671 (huisnummer 51). Einde fietstocht bij de dorpskerk van Opperdoes tussen 11.00 en 17.00 uur. Deelname € 2,-. Meer info: www.westfriesgenootschap.nl.
En op zaterdag ook een lezing: vier historici vertellen over de geschiedenis van Grote Pier, ‘Kasteel Radboud en de strijd om het Friese gewest’. Aanvang 20:00 uur, toegang € 4,-, locatie Kasteel Radboud.
Activiteiten deze zomer en najaar:
Zomermarkt: 15 juli en 5 augustus
De markt op 15 juli in het Van Houweningenpark en het Bagijnhof in Medemblik staat in het teken van Grote Pier.
Op 5 augustus zijn de middeleeuwen het thema. Zie stemmedemblik.nl.
Ontmoeting Friezen en West-Friezen:– Later dit jaar vaart een vloot van Friese schepen over het IJsselmeer naar Medemblik. Locatietheatergezelschap PeerGrouP heeft Grote Pier en zijn manschappen aan boord, waaronder Friezen uit zijn geboortedorp Kimswerd. Na een optocht onderhandelen de West-Friezen en Friezen in Kasteel Radboud over een vrede. Aanvullende informatie en datum volgen te zijner tijd.
Grote Pier wordt in de provincie Friesland nog altijd beschouwd als een icoon van verzet tegen bedreiging van de Friese autonomie. Daarbuiten werd hij vooral bekend als een barbaar en nietsontziende strijder. De waarheid ligt, zoals bij zoveel historische figuren, in het midden.
De Zwarte Hoop was een door hertog Karel van Gelre ingehuurd leger. Grote Pier en zijn schepen hielpen bij de oversteek van Friesland naar het Hollandse gewest. Ook vochten zijn mannen mee in de belegring van Medemblik. De stad ging volledig in vlammen op, waarna ook omliggende dorpen het moesten ontgelden. De Zwarte Hoop vervolgde zijn tocht richting Alkmaar om via Haarlem uiteindelijk tot in Asperen huis te houden.